Sirovi danski aebleskiver bez glutena i šećera

  • Tina Uglješić
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Okusom poput naših palačinki, a izgledom podsjeća na fritule! Isprobajte ovaj tradicionalni danski desert bez glutena, bez šećera i bez grižnje savjesti.

PRIČA

Danski aebleskiver je tradicionalni desert koji se okusom može usporediti s našim palačinkama, a izgledom fritulama. Budući da vas želim opskrbiti ukusnim receptima koji ne sadrže gluten i šećer, a niti jaja ili kravlje mlijeko, odlučila sam ovaj desert prepraviti i pretvoriti u sirovi. Tako nitko neće imati grižnju savjesti.

Nedavno je na internetu osvanula vijest da je Danska odlučila do 2020. godine postati 100% organska zemlja. Ta vijest me toliko oduševila da sam odlučila jedan tradicionalni danski recept pripremiti na "sirovi" način i time dati odati počast ovakvim velikim i važnim odlukama koje mijenjaju svijet nabolje.

Za klasičan recept trebali biste i specijalnu tavu s oblim udubinama u kojima se peče aebleskiver. Srećom, mi ga nećemo peći. Originalni aebleskiver je smećkasto žute boje, no ja sam ga odlučila obojiti u purpurno rozu. Mogućnosti za punjenje su razne, od čokoladnih, preko marmelada do kremastih i voćnih. Ja sam se odlučila za kontrastnu bijelu kremu od indijskih oraščića.

Dobrodošli u naš današnji rozo-bijeli svijet.

Sastojci za 3 osobe:

ZA TIJESTO

  • 1 šalica kokosovih mrvica
  • ⅓ šalice oraha
  • ¼ žličice vanilije u prahu
  • prstohvat soli
  • 4 datulje (ako su tvrde, namočite ih 20-ak minuta u vodi)
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice soka od cikle
  • *1 šalica = 2,5 dcl

ZA KREMU

  • 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati)
  • 4 žlice soka od limuna
  • 50 ml vode
  • prstohvat soli
  • na vrh žličice vanilije u prahu
  • 2 žlice meda
  • *1 šalica = 2,5 dcl

ZA POSIPAVANJE

  • lucuma u prahu ili smrvljeni kokosov šećer

NAČIN PRIPREME

  1. Mrvice kokosa miksajte u multipraktiku sve dok ne počnu puštati ulje. Dodajte orahe, vaniliju u prahu i sol te miksajte dok se orasi ne usitne.

    Datulje (ocijedite ih ako ste ih namakali) nasjeckajte na komadiće te miksajte s ostatkom smjese. Dodajte med i sok od cikle te miksajte dok se ne počne formirati kugla. Oblikujte 6 kuglica.

  2. Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu kremu koja nikako ne bi smjela biti potpuno glatka.

    Ako je glatka, znat ćete da ste pretjerali s količinom vode.

  3. U svaku kuglicu utisnite rupu, napunite kremom i zatvorite rupu te popravite oblik kuglice.

    Posipajte lucumom u prahu i servirajte.

  4. Savjet: Lucuma u prahu može se naći u bilo kojem većem supermarketu. Alternativa može biti kokosov šećer koji se samelje u mlincu za kavu.

AUTOR RECEPTA
Tina Uglješić
Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane