Sirovi danski aebleskiver bez glutena i šećera
Okusom poput naših palačinki, a izgledom podsjeća na fritule! Isprobajte ovaj tradicionalni danski desert bez glutena, bez šećera i bez grižnje savjesti.
PRIČA
Danski aebleskiver je tradicionalni desert koji se okusom može usporediti s našim palačinkama, a izgledom fritulama. Budući da vas želim opskrbiti ukusnim receptima koji ne sadrže gluten i šećer, a niti jaja ili kravlje mlijeko, odlučila sam ovaj desert prepraviti i pretvoriti u sirovi. Tako nitko neće imati grižnju savjesti.
Nedavno je na internetu osvanula vijest da je Danska odlučila do 2020. godine postati 100% organska zemlja. Ta vijest me toliko oduševila da sam odlučila jedan tradicionalni danski recept pripremiti na "sirovi" način i time dati odati počast ovakvim velikim i važnim odlukama koje mijenjaju svijet nabolje.
Za klasičan recept trebali biste i specijalnu tavu s oblim udubinama u kojima se peče aebleskiver. Srećom, mi ga nećemo peći. Originalni aebleskiver je smećkasto žute boje, no ja sam ga odlučila obojiti u purpurno rozu. Mogućnosti za punjenje su razne, od čokoladnih, preko marmelada do kremastih i voćnih. Ja sam se odlučila za kontrastnu bijelu kremu od indijskih oraščića.
Dobrodošli u naš današnji rozo-bijeli svijet.
Sastojci za 3 osobe:
ZA TIJESTO
- 1 šalica kokosovih mrvica
- ⅓ šalice oraha
- ¼ žličice vanilije u prahu
- prstohvat soli
- 4 datulje (ako su tvrde, namočite ih 20-ak minuta u vodi)
- 1 žlica meda
- 2 žlice soka od cikle
- *1 šalica = 2,5 dcl
ZA KREMU
- 2 šalice indijskih oraščića (namočenih 4-8 sati)
- 4 žlice soka od limuna
- 50 ml vode
- prstohvat soli
- na vrh žličice vanilije u prahu
- 2 žlice meda
- *1 šalica = 2,5 dcl
ZA POSIPAVANJE
- lucuma u prahu ili smrvljeni kokosov šećer
NAČIN PRIPREME
-
Mrvice kokosa miksajte u multipraktiku sve dok ne počnu puštati ulje. Dodajte orahe, vaniliju u prahu i sol te miksajte dok se orasi ne usitne.
Datulje (ocijedite ih ako ste ih namakali) nasjeckajte na komadiće te miksajte s ostatkom smjese. Dodajte med i sok od cikle te miksajte dok se ne počne formirati kugla. Oblikujte 6 kuglica.
-
Sve sastojke za kremu ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu kremu koja nikako ne bi smjela biti potpuno glatka.
Ako je glatka, znat ćete da ste pretjerali s količinom vode.
-
U svaku kuglicu utisnite rupu, napunite kremom i zatvorite rupu te popravite oblik kuglice.
Posipajte lucumom u prahu i servirajte.
-
Savjet: Lucuma u prahu može se naći u bilo kojem većem supermarketu. Alternativa može biti kokosov šećer koji se samelje u mlincu za kavu.