Slana pita s tikvicama i krumpirom
PRIČA
Slane pite su nam među omiljenim načinima iskorištavanja viška povrća, a odlične su i kao brzi zalogaj za društvo. Danas je tu jedna sasvim ljetna verzija s tikvicama, mladim krumpirom i dosta sira, a najbolje paše, naravno, uz čašu hladne Jamnice. 💚
Sastojci
Tijesto
- 180 g glatkog brašna
- 20 g parmezana
- 1/2 žličice soli
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Nadjev
- 150 g krem sira, ricotte ili masnijeg kiselog vrhnja
- 1 češanj češnjaka
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 15 – 20 g parmezana
- 1 tikvica
- 2 mlada krumpira
- 30 – 40 g škripavca ili feta sira
- maslinovo ulje
- papar
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U zdjeli pomiješajte brašno, parmezan, sol i maslac pa trljanjem među dlanovima napravite razmrvljeno tijesto. Dodajte jaje i vrlo kratko, u par poteza, umijesite tijesto. Tijesto pokušajte što manje mijesiti i dirati kako bi ostalo prhko. Oblikujte tijesto u oblik diska, zamotajte ga u prozirnu foliju i ohladite tridesetak minuta.
-
Za to vrijeme operite tikvicu i krumpir. Tikvicu narežite na ploške debljine oko 2 mm i složite na papirnati ubrus pa posolite. Ostavite dvadesetak minuta da odstoje kako bi pustile vlagu, a zatim ih i s gornje strane potapšajte kuhinjskim ubrusom. Krumpir narežite na ploške debljine oko 1 mm.
-
Zatim u zdjelici pomiješajte krem sir/kiselo vrhnje, usitnjeni češnjak, sol, jaje i parmezan.
Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u oblik kruga debljine oko 3 – 4 mm i promjera oko 30 cm. Prebacite zajedno s papirom u lim za pečenje, najbolje u okrugli koji je nešto manji od razvaljanog tijesta, kako bi dio tijesta virio iz lima (treba Vam sa svake strane ostati 2 – 3 cm tijesta bez nadjeva). Premažite nadjevom pa posložite naizmjence ploške tikvica i krumpira. Pospite namrvljenim škripavcem. Zatim pažljivo preklopite prazne rubove tijesta preko nadjeva.
-
Sve zajedno pospite maslinovim uljem i svježe mljevenim paprom pa ohladite dok se pećnica ne zagrije na 180 °C.
Pecite oko 40 minuta odnosno dok povrće ne bude ispečeno, a tijesto ne dobije lijepu boju. Ohladite desetak minuta i poslužite uz čašu hladne Jamnice. Dobar tek!
Matejka Buča





























