Tost rolice nadjevene jabukama
Pita od jabuka, ali u jednostavnijem obliku brzih tost rolica, recept je koji možete izvući iz rukava u bilo kojem trenutku i pripremiti desert čak i onda kada niste planirali ništa peći.
PRIČA
Miris cimeta koji se širi domom dok se peče pita od jabuka, nostalgična je asocijacija na obitelj i djetinjstvo. No, nekad jednostavno nemamo vremena za romantična prisjećanja, a ipak bismo rado pojeli nešto slatko.
Recept u kojem je jabuke obgrlio omotač od običnog tosta moderna je, internetska inačica obožavane starinske slastice, prilagođena brzom životu i "neimanju" vremena, ali i dalje neodoljivog mirisa i okusa.
Za 10 rolica
Za rolice:
- 10 kriški američkog tosta (tost većeg formata)
- 60 g smeđeg šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 60 g maslaca
Za nadjev:
- 2 veće jabuke (ili 1 jabuka i 1 kruška)
- 1 dl vode
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica škrobnog brašna
- 2 žlice limunova soka
Za posluživanje:
- Agavin sirup
NAČIN PRIPREME
-
Jabuke oguli i nareži na kockice. U manjem loncu zagrij vodu pa dodaj smeđi šećer, mljeveni cimet, škrobno brašno i limunov sok. Promiješaj sastojke, pusti da sve zavrije i miješaj dok se umak ne zgusne.
-
U umak ubaci jabuke i dobro promiješaj pa nadjev ostavi sa strane dok pripremaš tost.
-
Pripremi lim za pečenje i prekrij ga papirom za pečenje. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva Celzijusa.
-
Sa svake kriške tosta odreži koricu. Uz pomoć valjka za tijesto, razvaljaj tost. Na sredinu svake razvaljane kriške stavi dvije žlice nadjeva s jabukama pa zarolaj. Rolice slaži na lim za pečenje.
-
Rastopi maslac na štednjaku pa kistom premaži svaku rolicu. Pomiješaj smeđi šećer i mljeveni cimet pa pospi rolice premazane maslacem. Stavi u pećnicu i peci oko 20 minuta, odnosno dok rolice ne posmeđe i ne postanu hrskavije.
Prelij agavinim sirupom i posluži toplo.