Valjušci, šufnudle ili luleki s mrvicama i šećerom

  • Jamnica
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Glavno jelo, ali slatko? Zašto ne, valjušci s preprženim krušnim mrvicama i šećerom mogu biti odličan ručak ili večera, baš onako kako su nam bake nekad pripremale.

PRIČA

Vjerojatno već poznajete valjuške, šufnudle, šiškrle ili luleke, a ako ih i niste dugo jeli ili pripremali, pamtite ih iz djetinjstva. Riječ je o skromnijem rođaku knedli sa šljivama, jer riječ je o krumpirovom tijestu, samo bez nadjeva.

Valjuške možete jesti kao prilog i u slanim jelima, primjerice, uz gulaš od divljači, ali mi smo ovaj put odabrali slatku verziju. U šećer možete dodati i malo mljevenog cimeta, poslužiti uz omiljeni džem, primjerice od marelice ili višnje, a odlično pašu i uz mljeveni mak.

Za 4 osobe

Za valjuške:

  • 700 g krumpira
  • 60 g maslaca
  • 1 veće jaje
  • 300-400 g oštrog brašna
  • Sol

Za posluživanje:

  • 150 g krušnih mrvica
  • Ulje
  • Šećer (kristal)
  • Džem prema želji

NAČIN PRIPREME

  1. Operi krumpir i stavi ga u hladnu posoljenu vodu. Skuhaj ga (provjeri vilicom je li mekan), ocijedi i pusti da se ohladi. Potom ga oguli pa protisni u pire.

  2. U veću zdjelu stavi protisnuti krumpir, dodaj maslac narezan na kockice i dobro izmiješaj. Zatim dodaj razmućeno jaje pa opet dobro izmiješaj. Dodaj sol, a zatim počni dodavati brašno i mijesi - brašno možeš dodati u nekoliko navrata kako bi imao bolju kontrolu nad tijestom. Tijesto treba biti glatko i kompaktno te ne smije biti ljepljivo.

  3. Tijesto još malo mijesi na pobrašnjenoj površini pa ga preoblikuj u valjak. Potom od svakog valjka oštrim nožem ili rezačem za tijesto odreži komad debljine oko 2 centimetra. Zatim taj komad razvaljaj u tanji valjak promjera oko 2 centimetra pa taj valjak izreži na komade širine 2 centimetra (izgledat će kao njoki).

  4. Svaki odrezani komad razvaljaj u duguljasti oblik valjuška. U većem loncu zagrij vodu i posoli je. Kada zavrije, ubacuj valjuške. Nakon što isplivaju, kuhaj ih još minutu-dvije. Kada ih tek ubaciš možeš ih nježno promiješati kuhačom. Nemoj pretrpavati lonac, radije ih kuhaj u dva ili više navrata.

    Skuhane valjuške vadi šupljom žlicom iz lonca, preseli u cjedilo i isperi pod tekućom vodom.

  5. U većoj tavi zagrij ulje i na njemu preprži krušne mrvice. U prepržene mrvice zlatno-žute boje ubaci skuhane valjuške i nježno miješaj tako da valjušci sa svih strana budu obloženi mrvicama.

    Gotove valjuške pospi kristal šećerom, možeš dodati i malo cimeta i posluži uz omiljeni džem.

Priprema guacamole umaka