Vijenac sa zapečenim Camembertom
Svježe pečene krušne loptice uz jedinstven miris i okus zapečenog Camemberta privlačno su predjelo ili grickalica za manje društvo.
PRIČA
Umakanje kruha u rastopljeni sir ti zvuči kao dobra ideja? Isprobaj onda ovaj recept i nemoj zaboraviti na dodatne okuse. Uz Camembert, naime, odlično pašu začini poput ružmarina ili timijana, češnjaka, a voli i kad mu dodaš malo žestine poput čilija ili papra.
Krušne loptice možeš umakati direktno u sir ili sir vaditi žličicom, ovisno o tome kakva je prilika i s kime dijeliš ovaj vijenac.
Za 4 osobe
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 vrećica instant kvasca (7 g)
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 1 žlica ulja
- 300 ml mlake vode
Za premazivanje:
- 1 jaje
Za zapečeni sir:
- 250 g Camemberta (1 kolut)
- 2 režnja češnjaka
- Papar
- Mljeveni čili
- Grančice ružmarina
NAČIN PRIPREME
-
U zdjeli pomiješaj brašno, kvasac, sol šećer i ulje. Ulij 225 ml mlake vode pa zamiješaj tijesto. Povremeno dodaj još vode ako je potrebno. Tijesto treba biti glatko i mekano, ali ne smije biti ljepljivo. Tijesto mijesi 5 minuta na lagano pobrašnjenoj površini.
-
Tijesto zatim prebaci u nauljenu zdjelu, pokrij kuhinjskom krpom i pusti da se diže u toploj prostoriji, dok se ne udvostruči, i do dva sata. Kad se tijesto digne, istresi ga na lagano pobrašnjenu površinu i pritisni šakom kako bi izašao zrak. Podijeli ga na loptice, svaka neka bude teška oko 30 grama (cca 27 loptica).
-
Na lim za pečenje stavi papir za pečenje. Camembert izvadi iz omota pa ga vrati u drvenu posudicu u kojoj je i kupljen (odnosno, u donji drveni dio, ako ima i poklopac). Izreži mu koru s gornjeg dijela, ali ostavi oko 1 centimetar ruba. Utisni u Camembert oguljene režnjeve češnjaka, ubodi dva-tri vrha grančica ružmarina te popapri i pospi čilijem. Sir potom stavi na sredinu lima.
-
Pobrašnjenim rukama još malo oblikuj loptice pa ih složi u dva kruga oko Camemberta. Prekrij plastičnom folijom ili vrećicom (ne trebaš zatezati) i pusti da se loptice dižu još 40 minuta.
-
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Nakon što se tijesto još diglo, premaži loptice razmućenim jajem, pospi još kojim listićem ružmarina i stavi peći na oko 20 minuta. Posluži odmah.