Domaći kruh na starinski način

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Predjelo
  • Jednostavno

Najvažniji recept naših baka oduvijek je bio onaj za domaći kruh. Pripremite ga prema obiteljskom receptu Marcele Sambol.

PRIČA

U doba naših baka nije bilo pekarnica, a danas mi se čini da su u potpunosti preplavile gradove. Neodoljivi mirisi svježeg kruha i toplih peciva prate nas u kojem god smjeru krenuli.

U hrvatskoj prehrani poznat je beskvasni kruh koji se pekao u vrućem pepelu na golom ognjištu. Za svakodnevnu se upotrebu pripremao kruh od miješanoga brašna, dok se kruh samo od pšeničnog brašna većinom pripremao u vrijeme blagdana.

Domaćice su mijesile tjesto u drvenom koritu te su ga pekle na ognjištu pod pekom koja je bila prekrivena žeravicom i pepelom ili u posebno građenim krušnim pećima.

Iako u današnje vrijeme postoje pekači kruha u koji se ubace sastojci i stroj sam ispeče kruh, nema boljeg osjećaja nego kada ispečete kruh na starinski način. Kada kruh stavite u zagrijanu pećnicu i osjetite njegov miris, zaboravit ćete da pekarnice uopće i postoje.

Ja sam se od malih nogu voljela igrati s tijestom i uvijek sam pomagala mami. Dodatno me veselila i činjenica da je moj tata obožavao domaći kruh. Ne bi se stigao ni ohladiti, a on bi se već ušuljao u kuhinju i otrgnuo okrajak.

Najteži dio pečenja kruha je čekanje da se ohladi. Kada ga onako vrućeg i rumenog izvadite iz pećnice, minute će se činiti kao sati. No dajte mu da se ohladi, nemojte ga rezati vrućeg.

Prije nego ga poslužite uz nareske, namaze i slično, probajte ga bez ikakvih dodataka. Sigurna sam da ćete ga nakon toga početi češće pripremati.

Sastojci za 6 osoba:

ZA KRUH

  • 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
  • 30 g šećera
  • 30 g soli
  • 625 ml mlake vode
  • 500 g oštrog brašna
  • 500 g glatkog brašna
  • brašno za posipanje
  • malo maslaca

NAČIN PRIPREME

  1. U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac te ih dobro promiješajte kako bi se otopili.

    Posudu pokrijte tanjurićem i pustite da uzađe.

  2. Kad se kvasac digne, ulijte ga u mješavinu brašna i soli te miješajte kuhačom dok se tekućina ne poveže.

    Smjesu potom istresite na čistu radnu površinu.

  3. Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna.

    Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane glatko (minimalno pet minuta).

  4. Dobiveno tijesto pobrašnite i vratite u posudu, prekrijte ju prozirnom folijom i krpom pa stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se tijesto dignulo.

    Ako želite ubrzati proces, pećnicu zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto.

  5. Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 1-2 minute kako biste iz njega izbacili zrak.
    Oblikujte svoj kruh pa ga zarežite po vrhu. Stavite ga u pleh i pustite da se ponovo digne.

    Kad se veličina kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite peći kruh.

  6. Kruh pecite 25-35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu.

    Ako zvuči šuplje, pečen je. Ako ne, vratite ga natrag u pećnicu.

  7. Kad je kruh gotov, ostavite ga da se ohladi. Nemojte ga nikako rezati dok je još vruć.

  8. Savjet: Poigrajte se kod oblikovanja kruha te u njega unesite svoje omiljene okuse. Tijestu dodajte začine, masline ili maslinovo ulje i dobit ćete fini aromatizirani kruh.

    Tijesto možete oblikovati u kuglice i dobit ćete fina peciva.

AUTOR RECEPTA
Marcela Sambol
Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja