Domaći kruh na starinski način
Najvažniji recept naših baka oduvijek je bio onaj za domaći kruh. Pripremite ga prema obiteljskom receptu Marcele Sambol.
PRIČA
U doba naših baka nije bilo pekarnica, a danas mi se čini da su u potpunosti preplavile gradove. Neodoljivi mirisi svježeg kruha i toplih peciva prate nas u kojem god smjeru krenuli.
U hrvatskoj prehrani poznat je beskvasni kruh koji se pekao u vrućem pepelu na golom ognjištu. Za svakodnevnu se upotrebu pripremao kruh od miješanoga brašna, dok se kruh samo od pšeničnog brašna većinom pripremao u vrijeme blagdana.
Domaćice su mijesile tjesto u drvenom koritu te su ga pekle na ognjištu pod pekom koja je bila prekrivena žeravicom i pepelom ili u posebno građenim krušnim pećima.
Iako u današnje vrijeme postoje pekači kruha u koji se ubace sastojci i stroj sam ispeče kruh, nema boljeg osjećaja nego kada ispečete kruh na starinski način. Kada kruh stavite u zagrijanu pećnicu i osjetite njegov miris, zaboravit ćete da pekarnice uopće i postoje.
Ja sam se od malih nogu voljela igrati s tijestom i uvijek sam pomagala mami. Dodatno me veselila i činjenica da je moj tata obožavao domaći kruh. Ne bi se stigao ni ohladiti, a on bi se već ušuljao u kuhinju i otrgnuo okrajak.
Najteži dio pečenja kruha je čekanje da se ohladi. Kada ga onako vrućeg i rumenog izvadite iz pećnice, minute će se činiti kao sati. No dajte mu da se ohladi, nemojte ga rezati vrućeg.
Prije nego ga poslužite uz nareske, namaze i slično, probajte ga bez ikakvih dodataka. Sigurna sam da ćete ga nakon toga početi češće pripremati.
Sastojci za 6 osoba:
ZA KRUH
- 30 g svježeg kvasca ili 21 g suhog kvasca
- 30 g šećera
- 30 g soli
- 625 ml mlake vode
- 500 g oštrog brašna
- 500 g glatkog brašna
- brašno za posipanje
- malo maslaca
NAČIN PRIPREME
-
U usku i visoku posudu s mlakom vodom stavite šećer i kvasac te ih dobro promiješajte kako bi se otopili.
Posudu pokrijte tanjurićem i pustite da uzađe.
-
Kad se kvasac digne, ulijte ga u mješavinu brašna i soli te miješajte kuhačom dok se tekućina ne poveže.
Smjesu potom istresite na čistu radnu površinu.
-
Tijesto zamijesite rukama. Ako je previše vlažno i lijepi se za ruke, posipajte po njemu malo brašna.
Tijesto mijesite, valjajte i presavijajte sve dok ne postane glatko (minimalno pet minuta).
-
Dobiveno tijesto pobrašnite i vratite u posudu, prekrijte ju prozirnom folijom i krpom pa stavite na toplo mjesto na sat vremena kako bi se tijesto dignulo.
Ako želite ubrzati proces, pećnicu zagrijte na 50°C, a zatim je isključite te u nju stavite prekriveno tijesto.
-
Kad se tijesto digne, stavite ga na čistu radnu površinu i mijesite 1-2 minute kako biste iz njega izbacili zrak.
Oblikujte svoj kruh pa ga zarežite po vrhu. Stavite ga u pleh i pustite da se ponovo digne.Kad se veličina kruha udvostruči, zagrijte pećnicu na 225°C i stavite peći kruh.
-
Kruh pecite 25-35 minuta. Ako niste sigurni kad je kruh gotov, izvadite ga, okrenite i pokucajte po dnu.
Ako zvuči šuplje, pečen je. Ako ne, vratite ga natrag u pećnicu.
-
Kad je kruh gotov, ostavite ga da se ohladi. Nemojte ga nikako rezati dok je još vruć.
-
Savjet: Poigrajte se kod oblikovanja kruha te u njega unesite svoje omiljene okuse. Tijestu dodajte začine, masline ili maslinovo ulje i dobit ćete fini aromatizirani kruh.
Tijesto možete oblikovati u kuglice i dobit ćete fina peciva.