Komiška pogača
Vječni animozitet između Visa i Komiže očituje se i u pripremi pogače. Realno, komiška u koju idu pomidori, puno više podsjeća na okus pizze, bogatija je okusom, sočnija i zbog toga ima puno više poklonika.
PRIČA
Komiška pogača idealno je jelo u kojem do punog izražaja dolaze domaći pomidori koje ste krajem ljeta ubrali ili kupili, skuhali i sačuvali za zimske mjesece.
Ako ste bili jako vrijedni pa doma imate i divlji origano, vlastite slane inćune ili srdele i domaću kapulu, ovo jelo može postati prava mala gastronomska delicija.
Vječni animozitet između Visa i Komiže očituje se i u pripremi pogače. Realno, komiška u koju idu pomidori, puno više podsjeća na okus pizze, bogatija je okusom, sočnija i zbog toga ima puno više poklonika. Osim toga, viška pogača reže se na trokute, a komiška na kvadrate.
Sjećam se da sam prvu probao na otoku Svecu jedno ljeto i to pečenu u peći na drva. Još onako topla, s čašom crnoga otočkog vina te uz pogled na Biševo i Komižu – neprocjenjivo.
Sastojci za 6 osoba:
Za tijesto
- 1 kg oštrog brašna
- 4 dcl mlake vode
- 2 vrećice suhog kvasca
- sol
- maslinovo ulje
Za nadjev
- 400 ml pasirane rajčice ili pelata
- 2 luka
- 2 žličice origana
- papar
- 10-ak slanih inćuna/srdela
- par maslina ili kapara
- svježi peršin
NAČIN PRIPREME
-
Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite da se diže pokriveno krpom.
-
Očistite slane srdele ili inćune i ugrubo ih natrgajte.
Narežite luk na polumjesece i prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte svježe pomidore ili kuhane, dodajte papra i malo soli i ostavite kuhati 10–ak minuta da se umak malo zgusne.
-
U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela.
Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili.
-
Po njemu rasporedite umak od pomidora. Pobacajte komadiće slane ribe i masline/kapare.
Sve dobro pouljite, popaprite i začinite origanom i svježim peršinom.
-
Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom.
Vilicom pobodite tijesto na par mjesta i ostavite 15 minuta da tijesto odmori.
-
Pogaču pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
Kada je pogača pečena premažite je uljem i ostavite pokrivenu da odmori pa poslužite.