Komiška pogača

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Vječni animozitet između Visa i Komiže očituje se i u pripremi pogače. Realno, komiška u koju idu pomidori, puno više podsjeća na okus pizze, bogatija je okusom, sočnija i zbog toga ima puno više poklonika.

PRIČA

Komiška pogača idealno je jelo u kojem do punog izražaja dolaze domaći pomidori koje ste krajem ljeta ubrali ili kupili, skuhali i sačuvali za zimske mjesece.

Ako ste bili jako vrijedni pa doma imate i divlji origano, vlastite slane inćune ili srdele i domaću kapulu, ovo jelo može postati prava mala gastronomska delicija.

Vječni animozitet između Visa i Komiže očituje se i u pripremi pogače. Realno, komiška u koju idu pomidori, puno više podsjeća na okus pizze, bogatija je okusom, sočnija i zbog toga ima puno više poklonika. Osim toga, viška pogača reže se na trokute, a komiška na kvadrate.

Sjećam se da sam prvu probao na otoku Svecu jedno ljeto i to pečenu u peći na drva. Još onako topla, s čašom crnoga otočkog vina te uz pogled na Biševo i Komižu – neprocjenjivo.

Sastojci za 6 osoba:

Za tijesto

  • 1 kg oštrog brašna
  • 4 dcl mlake vode
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • sol
  • maslinovo ulje

Za nadjev

  • 400 ml pasirane rajčice ili pelata
  • 2 luka
  • 2 žličice origana
  • papar
  • 10-ak slanih inćuna/srdela
  • par maslina ili kapara
  • svježi peršin

NAČIN PRIPREME

  1. Tijesto umijesite kao za kruh uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Ostavite da se diže pokriveno krpom. 

  2. Očistite slane srdele ili inćune i ugrubo ih natrgajte.

    Narežite luk na polumjesece i prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte svježe pomidore ili kuhane, dodajte papra i malo soli i ostavite kuhati 10–ak minuta da se umak malo zgusne.

  3. U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela.

    Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili.

  4. Po njemu rasporedite umak od pomidora. Pobacajte komadiće slane ribe i masline/kapare.

    Sve dobro pouljite, popaprite i začinite origanom i svježim peršinom.

  5. Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom.

    Vilicom pobodite tijesto na par mjesta i ostavite 15 minuta da tijesto odmori.

  6. Pogaču pecite 35 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

    Kada je pogača pečena premažite je uljem i ostavite pokrivenu da odmori pa poslužite.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba