Tradicionalna janjetina za uskršnji ručak

  • Jedozovni duo
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

U vrijeme Uskrsa, osjetila nam uvijek zaokupi miris ukusne pečene janjetine s krumpirom, tradicionalnog blagdanskog jela koje za vas priprema Jedozovni duo.

PRIČA

Iako je pomičan i ovisan o lunarnom kalendaru, najveći kršćanski praznik Uskrs dolazi u prve proljetne dane te simbolizira obnovu i novo rođenje. Na našim se stolovima na Veliki petak uobičajio riblji meni, iako su ranije u siromašnim krajevima Hrvatske palenta, mlade koprive, mlado povrće i ćimulice (mladi izdanci kupusnjača) uspješno popunjavale taj predblagdanski ručak.

Tradicionalni uskršnji stol ne trpi puno eksperimenata: pinca, kuglof ili sirnica kako je ponegdje zovu, kuhana šunka, hren, mladi zeleni luk i kuhana jaja čine nezaobilazan doručak. Za ručak se obično nudi mlada pečena janjetina, ponekad teletina i mladi krumpiri, a rjeđe perad ili odresci. Janjetina, koja je najbolja i najukusnija upravo u ovom razdoblju, popraćena je jednako ukusnim mladim lukom i mladim krumpirom. Taj trolist neće razočarati ni obitelj ni vaše goste.

Ako možete, nabavite mladu janjetinu ne težu od 15 kilograma, pecite je od 40 do 60 minuta po kilogramu mesa, ovisno o tome radi li se o dijelu s kostima ili bez kostiju. Ako ne volite njezin karakterističan miris, natrljajte je mješavinom začinskog bilja i ostavite da se marinira nekoliko sati ili preko noći, a u tome vam mogu pomoći i savjeti Šime Sušića (http://www.jamnica.hr/hr/jakuham/jakreiram/janjetina-za-svaciji-ukus/). Janjetina se odlično slaže s majčinom dušicom, ružmarinom, metvicom, origanom, limunom i češnjakom.

Janjetinu možete pripremiti i tradicionalno, u pećnici s krumpirom, kao što smo je mi ovaj put pripremile, no za to nježno meso postoje i razne druge mogućnosti. Pecite je poput Grka, našpikanu češnjakom, tako što ćete u male džepiće načinjene oštrim nožem staviti režnjeve češnjaka i malo ružmarina. Takvu je možete umotati u papir za pečenje ili peći bez papira. Iako, janjeći butić umotan u papir i zatim poput posebnog dara razmotan na blagdanskom stolu pred ukućanima u iščekivanju, ipak je efektniji.

Janjetina se može pripremiti i u irskom pivskom gulašu, u crnom grahu na pijemontski ili kao u bliskoj nam Dalmaciji, uz mladi bob i biže. Koji god način izabrali, nećete pogriješiti jer janjetina je kraljica proljeća i svakog blagdanskog stola.

SASTOJCI za 8 osoba

ZA JANJETINU

  • 4 kg janjetine (komad buta, rebra, plećke - po želji)
  • 1,5 kg mladog krumpira
  • Sol
  • Ulje

ZA HELJDINU KAŠU S POVRĆEM

  • 2 šalice heljdine kaše
  • 3 mlada luka
  • 2 do 3 veće mrkve
  • 1 srednje velik korijen peršina
  • 500 g šampinjona
  • 2 do 3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA JANJETINE

  1. Nekoliko sati prije pečenja janjetinu dobro nasolite sa svih strana i ostavite na hladnom mjestu. Sat vremena prije pečenja izvadite je na sobnu temperaturu i ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

  2. Stavite je peći u nauljenu posudu i po potrebi podlijte s malo vode.Okrećite je svakih 45 minuta i prelijevajte sokovima od pečenja. Pola sata prije kraja pečenja dodajte očišćen, narezan i posoljen krumpir.
    Dok se janjetina peče, pripremite heljdu. S pripremom počnite dvadesetak minuta prije nego što se meso ispeče.

  3. Heljdu isperite, zakuhajte oko 3 šalice vode i zatimkuhajte kašu 10 do 15 minuta.
    Na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani mladi luk. Kad luk omekša, dodajte mrkvu i peršin narezane na kolutiće

  4. Čim korjenasto povrće dijelom omekša, dodajte narezane gljive.
    Kad je povrće gotovo, dodajte kuhanu heljdu, promiješajte i začinite. Posipajte nasjeckanim peršinom i poslužite uz pečenu janjetinu i krumpir.

PRIPREMA PISANICA

  1. Neodvojiv običaj vezan uz Uskrs su, naravno, i pisanice. Iako se posvuda prodaju gotove oslikane pisanice od drva i plastike te keramike svih boja i uzoraka, ipak se održala tradicija bojanja jaja na Veliki petak. Sve se češće trudimo upotrijebiti prirodne boje: ljuske crvenog luka za smeđecrvenu, špinat ili koprivu za zelenu, malo nevena za žutu te vosak koji će formirati ukrasne šare. Ako želite da ove godine vaše pisanice budu posebne, kuhajte jaja dvadesetak minuta u vinu teran i ostavite ih da tako potopljena u vinu stoje preko noći. Vino će vaše pisanice obojati u tamnoljubičastu boju posutu sitnim svjetlucavim kristalićima. Vrlo su efektne i neuobičajene pa će zasigurno plijeniti pažnju na vašem blagdanskom stolu.

AUTOR RECEPTA
Jedozovni duo
Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, dvije generacije iste strasti!

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti