Zimnica od zrelih domaćih rajčica
Priprema ukusnog umaka u okružju obitelji vratit će vas u vrijeme i prenijeti duh seoske kuhinje. Napunite zalihe za čitavu zimu ovim jednostavnim receptom.
PRIČA
Ako imate baku na selu, poput mene, onda vam je sigurno poznat miris kiseljenja paprika i krastavaca, kuhanja pekmeza ili paradajza. Hrana se vrlo rijetko kupovala u trgovini, a trebalo je iskoristiti baš sve dozrijelo voće i povrće. Osim mirisa kiseline za paprike, na bakinu zimnicu podsjećaju me i gomile boca koje su se cijeli dan prale, kao i veliki lonac u kojemu se na otvorenoj vatri u dvorištu kuhao pekmez ili paradajz.
Tko bi rekao da ću samo koje desetljeće kasnije istu stvar raditi i ja, kuhati paradajz za zimnicu u velikom loncu, na otvorenoj vatri. Moj recept za domaći umak od rajčice malo je osuvremenjen. Naime, nije bilo bosiljka u receptu slavonsko-zagorske bake. Recept je i malo pojednostavljen, ali ono bitno je ostalo.
Okupila se cijela, pa i šira, obitelj, podijelili smo posao i svako je dobio neko zaduženje - čak su i najmlađi trgali iglice ružmarina s grančica. Proveli smo popodne stvarajući nešto u čemu ćemo sljedećih mjeseci uživati.
Recept koji slijedi je moj spoj dva recepta za šalšu i domaći kečap. Dobit ćete šalšu koju podgrijanu možete koristiti kao umak za tjesteninu, ali i kao iznimno fini dodatak drugim umacima koji se baziraju na rajčici (primjerice, bolonjez), raznim varivima, gulašima. Zapravo, u bilo kojem jelu u kojem biste koristili tekuću rajčicu.
Dio možete još dulje kuhati kako bi se reducirao pa zgusnuti s malo škrobnog brašna i koristiti kao kečap.
Nije problem naći način za upotrijebiti ovu šalšu. Pravi izazov je ista da potraje bar do kraja godine, ako ne do kraja zime.
Sastojci:
Za šalšu
- 10 kg zrelih rajčica
- 1 kg luka
- češnjak
- svježi začini (bosiljak, ružmarin, peršin)
- sol
NAČIN PRIPREME
-
Rajčice operite, očistite od trulih ili oštećenih dijelova i narežite na komade srednje veličine (otprilike četvrtine).
Najbolje je da ih odmah stavljate u lonac u kojemu ćete kuhati.
Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i stavite da se kuha otklopljeno.
-
Nakon što zavrije, kuhajte oko tri sata dok se komadi rajčice ne počnu raspadati, odnosno dok se tekućina ne reducira na željenu gustoću.
-
Smiksajte štapnim mikserom. Propasirajte ako su vam ukućani osjetljiva nepca. Dotjerajte okus solju.
-
Vruću šalšu lijevajte u vruće sterilizirane boce. Najjednostavniji način steriliziranja je onaj u pećnici - oprane boce i poklopce držite u pećnici oko 10 minuta na 150 stupnjeva.
Antonija Bilić Arar









