Socca, ljetna pogača s marelicama i rikulom

  • Iva Savić
  • preko 1h
  • Predjelo
  • Srednje zahtjevno

Socca je tanka pogača od slanutkovog brašna. Ivina verzija je inspirirana francuskom kuhinjom i ljetom.

PRIČA

Nema na svijetu naroda koji ne jede kruh, a svaki od njih, uz one klasične, ima i neki svoj tipični kruh. Talijani imaju focacciu, Šveđani kruh od kiselog tijesta, Armenci lavaš, a Francuzi, uz svima dobro znane baguette i pain d'épice, imaju još jedan jako zanimljiv "kruh" – soccu.

Socca je inače naziv i za slanutkovo brašno. Izvorno potječe iz okolice Nice gdje se kuha u gustu kašu i dalje obrađuje na razne načine, između ostalog se ohlađena prži u ulju i servira posuta šećerom. Slanutkovo brašno koristi se i u susjednoj Italiji gdje od njega vrlo slično rade cecinu ("od slanutka") ili farinatu ("napravljena od brašna"), jednostavnu pogaču čija priprema svoje korake vuče iz daleke talijanske prošlosti.

Ja sam se malo poigrala izvedbom socce i pretvorila je u jednu vrlo ukusnu tanku pogaču. Inspirirana ljetom, nadjenula sam je sočnim slatkim marelicama koje su se super spojile s gorkom rikolom, aromatičnim kozjim sirom i pinjolima. Ovaj recept možete prilagoditi svojim željama pa na soccu dodati razne nadjeve. Primjerice pršut, dinju i mozzarellu ili inćune, cherry rajčice i parmezan… Možete i ispeći samo tijesto i uživati u grickanju bez grižnje savjesti.

Socca ne zahtijeva veliku pripremu, nema miješanja ni dizanja tijesta. Brašno samo pomiješate s vodom i malo maslinovog ulja i pustite ga da napravi svoje, brzinski ga ispečete i pred kraj dodate nadjev po želji. Za nagradu dobijete vrlo ukusan pravi ljetni obrok. Osim što je fina i nutritivno bogata, socca je izvrsna opcija i za sve one koji zbog zdravlja ili prehrambenih navika ne konzumiraju gluten.

Sastojci za 4 osobe

ZA TIJESTO

  • 160 g slanutkovog brašna
  • 300 ml vode
  • ½ žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica maslinovog ili suncokretovog ulja za pleh

ZA NADJEV

  • 50 g rikole
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • 200 g marelica
  • 150 g mekog kozjeg sira (ili mozzarelle)
  • 15 g pinjola
  • svježe mljeveni papar po ukusu
  • 10-ak cvjetova kamilice ili drugog jestivog cvijeća

NAČIN PRIPREME

  1. Brašno, sol, ulje i vodu dobro promiješajte da ne bude grudica i ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Smjesa će biti rijetka i nakon stajanja će se malo zgusnuti.

    Nakon sat vremena, pleh u kojem ćete peći soccu stavite u pećnicu i sve zagrijte na 200°C. Želite li tanje tijesto (oko 0,5 cm), koristite pleh klasičnog formata. Želite li nešto deblje tijesto (oko 1 cm), pogaču možete peći i u keramičkoj posudi ili gusanoj tavi manjih dimenzija.

    Vrući pleh pažljivo izvadite iz pećnice, ulijte u njega žlicu ulja i razlijte ulje po cijelom plehu. Potom izlijte tijesto i poravnajte u obliku u kojem želite. Stavite peći na 200°C s ventilatorom, 10 minuta. Tijesto će se stisnuti, početi tamniti na rubovima i malo pucati (ako je tanko razliveno).

  2. Operite i očistite rikolu i marelice, očistite češnjak i namrvite sir.

    Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte, rikolu usitnite i marelice razrežite na četvrtine. Pomiješajte rikolu i marelice sa češnjakom, malo soli i malo maslinovog ulja. Namrvljeni sir pomiješajte s pinjolima.

  3. Soccu izvadite iz pećnice pa na nju slažite nadjev od rikole i marelica, a po nadjevu rasporedite namrvljeni sir s pinjolima.

    Vratite peći s opcijom infra na 200°C još 5-10 minuta (ovisno o jačini pećnice) sve dok se sir ne rastopi, a marelice i pinjoli ne poprime smeđkastu boju.

  4. Izvadite iz pećnice i još toplu soccu pospite svježim cvjetovima kamilice (nemojte zamijeniti sa suhim jer nisu fini za jesti).

    Oni će joj dati jednu blagu, nježnu notu koja će se lijepo nadopuniti sa slatkoćom marelica i napraviti fini kontrast gorkastoj rikuli.

  5. Pustite par minuta da se ohladi pa narežite i izvadite uz pomoć lopatice. Na dijelovima pleha koji nisu dobro pokriveni uljem, socca se može malo zalijepiti.

    Servirajte uz čašu laganog bijelog vina ili limunadu.

AUTOR RECEPTA
Iva Savić
Volim kulinarske izazove, a najdraže su mi talijanska, libanonska te azijska kuhinja, posebno vijetnamska i kineska!

Nikada neću zaboraviti dan kada sam uz pomoć majke ispekla svoj prvi pomfrit, imala sam 10 godina, a samostalno sam počela kuhati s 15 godina