4 namaza za vježbe kreativnosti

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Bilo da radite zalogaj, predjelo ili laganu večeru, namazi su uvijek odličan odabir. Uz Šimu Sušića naučite pripremati četiri vrlo ukusne varijante.

PRIČA

Kada govorimo o namazima, oni jednako dobro funkcioniraju kao brzi zalogaj, predjelo ili lagana večera. Odlikuje ih jednostavnost i relativno brza priprema. Odlična su hrana za večernje druženje ili za piknik.

Postoje brojni i raznovrsni namazi, i na njima je nekako najlakše vježbati vlastitu kreativnost. Većinu namaza sam otkrio na različitim druženjima. Neke sam u potpunosti prihvatio, a neke sam prilagodio svojim afinitetima. 

Par savjeta za pripremu ovih namaza.

Riblju paštetu sam pripremio s oslićem. Oslić je odlična riba koja može poslužiti kao baza za riblju paštetu. Neutralnog je okusa, mekanog i sočnog mesa te ima jako malo kostiju.

Recept za pesto od badema, parmezana, sušene rajčice i bosiljka sa skutom sam "pokupio" od prijateljice Srđane. Ona ga je servirala na kruhu sa skutom i kojom kapljicom maslinovog ulja. Ostao sam očaran kombinacijom okusa i tekstura. Kad govorimo o teksturi samog pesta, ona može varirati od hrskave do kremaste, ovisno o vašim preferencijama.

Amerikanci obožavaju maslac od kikirikija i često ga kombiniraju s bananama. Maslac od kikirikija prava je energetska bomba i odlična je hrana tijekom planinarenja i različitih fizičkih aktivnosti.

Nadam se da će vas ovi recepti inspirirati da i sami osmislite neki svoj namaz.

Sastojci za 4 osobe:

ZA RIBLJU PAŠTETU

  • 500 g oslića
  • majoneza
  • sok ½ limuna
  • 1 žličica senfa
  • češnjak (po želji)
  • list peršina
  • sol sa sušenim prahom celera
  • prstohvat kurkume
  • prstohvat čilija
  • svježe mljeveni crni papar
  • maslinovo ulje

ZA PESTO OD BADEMA I BOSILJKA SA SKUTOM

  • 200 g badema
  • 4 osušene rajčice
  • 4 žlice parmezana
  • velika šaka svježeg bosiljka
  • komad skute
  • maslinovo ulje
  • papar

ZA NAMAZ OD PEČENOG PATLIDŽANA I LEĆE

  • 2 srednje velika patlidžana
  • 1 žlica tahini paste (namaz od sezama)
  • 6 žlica kuhane crvene leće
  • 1 mali češnjak
  • maslinovo ulje
  • list peršina
  • čili
  • sol, papar

ZA MASLAC OD KIKIRIKIJA SA SUŠENIM BANANAMA

  • 200 g sirovih nesoljenih kikirikija
  • malo biljnog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • velika šaka sušenih banana
  • 1 žlica sirovog kakao ili čokoladnog namaza

NAČIN PRIPREME

RIBLJA PAŠTETA

  1. Oslić je odlična riba koja može poslužiti kao baza za riblju paštetu. Neutralnog je okusa, mekanog i sočnog mesa te ima jako malo kostiju.

  2. Očišćeni oslić skuhajte u malo vode s maslinovim uljem. Dok se kuha, ubacite jedan zgnječeni češnjak, malo soli, peršinov list i komad luka. Kuhajte ga na laganoj vatri 10-ak minuta.

    Oslić izvadite iz vode i ostavite da se ohladi pa ga očistite od kostiju.

  3. Pomiješajte sitno sjeckani peršin, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, čili, sol sa sušenim celerom i majonezu s češnjakom.

    Nakon što dobijete homogenu smjesu, pomiješajte je s očišćenim ribljim mesom. Ja volim da se u ribljoj pašteti osjete komadići mesa, ali vi je možete u multipraktiku ili štapnim mikserom razraditi u finu kremastu smjesu.

    Pripremljenu paštetu servirajte uz tostirani kruh te je začinite svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i kojom kapi limunovog soka.

    Savjet: Što paštetu više rashladite, to će ona biti ukusnija.

Pesto od badema i bosiljka sa skutom

  1. U multipraktik ubacite bademe, narezanu sušenu rajčicu, parmezan, maslinovo ulje i listove bosiljka.

    Pripremljeni pesto servirajte uz tostirani kruh s klicama.

    Savjet: Za izradu pesta možete koristiti i druge orašide (lješnjake, indijske ili brazilske orahe i brojne druge). Pesto možete pripremiti s pačjom ili svinjskom masti kao bazom ili s pastom od čvaraka.

    Osim bosiljka, za pripremu možete koristiti i druga svježa začinska bilja (timijan, mažuran, ružmarin, origano).

NAMAZ OD PEČENOG PATLIDŽANA I LEĆE

  1. Patlidžane stavite na masni papir, probušite ih na par mjesta (da ne eksplodiraju tijekom pečenja) i pecite na 180°C pola sata ili dok u potpunosti ne omekšaju.

    Nakon pečenja ih ogulite, uklonite im koštice. Dobiveno meso pomiješajte s maslinovim uljem, kuhanom crvenom lećom, sitno sjeckanim peršinom, češnjakom i žlicom tahinija.

    Sve razradite štapnim mikserom kako biste dobili jednoličnu smjesu te dodajte sol i papar.

    Nakon što dobijete fini kremasti namaz, prebacite ga u teglu, posipajte čilijem i peršinom te obilato zalijte maslinovim uljem. Pripremljeni namaz servirajte uz tostirani kruh ili beskvasni kruh - naan.

MASLAC OD KIKIRIKIJA SA SUŠENIM BANANAMA

  1. Sirovi kikiriki stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C i pecite ga pola sata kako bi dobio aromu, a nakon toga mu skinite vanjsku opnu.

    Kikiriki razradite u multipraktiku ili štapnim mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Dovoljna je i mala količina ulja kako bi se kikiriki lakše usitnio. Ovisno o tome kakav namaz želite, možete napraviti hrskavu varijantu s komadićima kikirikija ili glatku varijantu koja je dobro razrađena.

    U maslac ubacite sol i šećer, sušene banane i malo čokoladnog namaza. Servirajte ga uz američke palačinke.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba