4 namaza za vježbe kreativnosti
Bilo da radite zalogaj, predjelo ili laganu večeru, namazi su uvijek odličan odabir. Uz Šimu Sušića naučite pripremati četiri vrlo ukusne varijante.
PRIČA
Kada govorimo o namazima, oni jednako dobro funkcioniraju kao brzi zalogaj, predjelo ili lagana večera. Odlikuje ih jednostavnost i relativno brza priprema. Odlična su hrana za večernje druženje ili za piknik.
Postoje brojni i raznovrsni namazi, i na njima je nekako najlakše vježbati vlastitu kreativnost. Većinu namaza sam otkrio na različitim druženjima. Neke sam u potpunosti prihvatio, a neke sam prilagodio svojim afinitetima.
Par savjeta za pripremu ovih namaza.
Riblju paštetu sam pripremio s oslićem. Oslić je odlična riba koja može poslužiti kao baza za riblju paštetu. Neutralnog je okusa, mekanog i sočnog mesa te ima jako malo kostiju.
Recept za pesto od badema, parmezana, sušene rajčice i bosiljka sa skutom sam "pokupio" od prijateljice Srđane. Ona ga je servirala na kruhu sa skutom i kojom kapljicom maslinovog ulja. Ostao sam očaran kombinacijom okusa i tekstura. Kad govorimo o teksturi samog pesta, ona može varirati od hrskave do kremaste, ovisno o vašim preferencijama.
Amerikanci obožavaju maslac od kikirikija i često ga kombiniraju s bananama. Maslac od kikirikija prava je energetska bomba i odlična je hrana tijekom planinarenja i različitih fizičkih aktivnosti.
Nadam se da će vas ovi recepti inspirirati da i sami osmislite neki svoj namaz.
Sastojci za 4 osobe:
ZA RIBLJU PAŠTETU
- 500 g oslića
- majoneza
- sok ½ limuna
- 1 žličica senfa
- češnjak (po želji)
- list peršina
- sol sa sušenim prahom celera
- prstohvat kurkume
- prstohvat čilija
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
ZA PESTO OD BADEMA I BOSILJKA SA SKUTOM
- 200 g badema
- 4 osušene rajčice
- 4 žlice parmezana
- velika šaka svježeg bosiljka
- komad skute
- maslinovo ulje
- papar
ZA NAMAZ OD PEČENOG PATLIDŽANA I LEĆE
- 2 srednje velika patlidžana
- 1 žlica tahini paste (namaz od sezama)
- 6 žlica kuhane crvene leće
- 1 mali češnjak
- maslinovo ulje
- list peršina
- čili
- sol, papar
ZA MASLAC OD KIKIRIKIJA SA SUŠENIM BANANAMA
- 200 g sirovih nesoljenih kikirikija
- malo biljnog ulja
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- velika šaka sušenih banana
- 1 žlica sirovog kakao ili čokoladnog namaza
NAČIN PRIPREME
RIBLJA PAŠTETA
-
Oslić je odlična riba koja može poslužiti kao baza za riblju paštetu. Neutralnog je okusa, mekanog i sočnog mesa te ima jako malo kostiju.
-
Očišćeni oslić skuhajte u malo vode s maslinovim uljem. Dok se kuha, ubacite jedan zgnječeni češnjak, malo soli, peršinov list i komad luka. Kuhajte ga na laganoj vatri 10-ak minuta.
Oslić izvadite iz vode i ostavite da se ohladi pa ga očistite od kostiju.
-
Pomiješajte sitno sjeckani peršin, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, čili, sol sa sušenim celerom i majonezu s češnjakom.
Nakon što dobijete homogenu smjesu, pomiješajte je s očišćenim ribljim mesom. Ja volim da se u ribljoj pašteti osjete komadići mesa, ali vi je možete u multipraktiku ili štapnim mikserom razraditi u finu kremastu smjesu.
Pripremljenu paštetu servirajte uz tostirani kruh te je začinite svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i kojom kapi limunovog soka.
Savjet: Što paštetu više rashladite, to će ona biti ukusnija.
Pesto od badema i bosiljka sa skutom
-
U multipraktik ubacite bademe, narezanu sušenu rajčicu, parmezan, maslinovo ulje i listove bosiljka.
Pripremljeni pesto servirajte uz tostirani kruh s klicama.
Savjet: Za izradu pesta možete koristiti i druge orašide (lješnjake, indijske ili brazilske orahe i brojne druge). Pesto možete pripremiti s pačjom ili svinjskom masti kao bazom ili s pastom od čvaraka.
Osim bosiljka, za pripremu možete koristiti i druga svježa začinska bilja (timijan, mažuran, ružmarin, origano).
NAMAZ OD PEČENOG PATLIDŽANA I LEĆE
-
Patlidžane stavite na masni papir, probušite ih na par mjesta (da ne eksplodiraju tijekom pečenja) i pecite na 180°C pola sata ili dok u potpunosti ne omekšaju.
Nakon pečenja ih ogulite, uklonite im koštice. Dobiveno meso pomiješajte s maslinovim uljem, kuhanom crvenom lećom, sitno sjeckanim peršinom, češnjakom i žlicom tahinija.
Sve razradite štapnim mikserom kako biste dobili jednoličnu smjesu te dodajte sol i papar.
Nakon što dobijete fini kremasti namaz, prebacite ga u teglu, posipajte čilijem i peršinom te obilato zalijte maslinovim uljem. Pripremljeni namaz servirajte uz tostirani kruh ili beskvasni kruh - naan.
MASLAC OD KIKIRIKIJA SA SUŠENIM BANANAMA
-
Sirovi kikiriki stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C i pecite ga pola sata kako bi dobio aromu, a nakon toga mu skinite vanjsku opnu.
Kikiriki razradite u multipraktiku ili štapnim mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Dovoljna je i mala količina ulja kako bi se kikiriki lakše usitnio. Ovisno o tome kakav namaz želite, možete napraviti hrskavu varijantu s komadićima kikirikija ili glatku varijantu koja je dobro razrađena.
U maslac ubacite sol i šećer, sušene banane i malo čokoladnog namaza. Servirajte ga uz američke palačinke.