Finger food: Pileće trakice u umaku od meda i senfa
Brzo gotove pileće trakice u umaku od senfa i meda idealan su zalogaj za neočekivane goste kao i neodoljiva party hrana na zabavama.
PRIČA
Pitanje koje si svaka domaćica postavlja kada ugošćuje prijatelje u svom domu je - što pripremiti na brzinu? Rekla bih da je desert prilično jednostavno odabrati, no slana jela traže više kreativnosti, pogotovo kada je u pitanju veći broj gostiju. Idealna opcija je finger food, odnosno hrana koja se jede prstima, s nogu i na brzinu te bez tanjura, žlica i vilica.
Finger food vam dopušta da budete kreativni i pripremite jelo na drugačiji način. U pripremi se često koriste jednostavni sastojci i jela su brzo gotova. Tako je proslava Nove godine u mom domu bila koncentrirana oko stola na kojem se našlo pregršt zalogaja, od pogačica sa sirom i kanapea s gorgonzolom i medom do pilećih trakica u umaku od meda i senfa.
Gosti su uživali u pripremljenoj hrani, a najviše su im se svidjele pileće trakice. Iako biste pomislili da se ovo jelo priprema prženjem u dubokom ulju, zapravo se radi o pripremi u pećnici. Piletina pečena na ovaj način zlatne je boje, hrskava i lagana, a poslužuje se topla i uz umak od senfa i meda. Osim ovog umaka, možete pripremiti domaći tartar umak ili umak s rajčicama, prema vlastitom ukusu i željama.
Ovakav drugačiji način serviranja, konzumiranja i same pripreme hrane razveselit će goste, a vama omogućiti da pokažete svu svoju kreativnost.
Sastojci za 4 osobe:
ZA PILETINU
- 200 g pilećih prsa
- 100 g krušnih mrvica
- 1-2 jaja
- sol, papar
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
ZA UMAK
- 5 žlica grčkog jogurta
- 1 žlica meda
- 1 žličica senfa
- sol, papar
NAČIN PRIPREME
-
Pileća prsa izrežite na tanke trakice i stavite u zdjelu.
Dodajte sol, papar, maslinovo ulje i žličicu aceta balsamica. Sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći ili minimalno 3 sata.
-
U zdjelici pripremite mješavinu jaja i krušnih mrvica te uvaljajte pileće trakice.
-
Posložite ih u pekač u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite 15-ak minuta na 200°C.
Važno je jednom ili dva puta preokrenuti pileće trakice kako bi se ravnomjerno ispekle.
-
Kako biste pripremili umak, pomiješajte sve sastojke i prema želji dodajte malo soli i papra.
Barbara Črgar

















