JaKuham ručak u 30 min
Priprema ručka ne mora biti duga i komplicirana. Uz recepte Barbare Črgar napravite kompletan ručak u samo pola sata!
PRIČA
Na ovogodišnjem Tjednu dobre hrane, uz vrhunsko društvo poznatih chefova i vlasnika odličnih restorana, sudjelovala je i moja malenkost s radionicom ‘Ručak za 30 minuta’. Iako često pripremam jednostavna i brza jela, za potrebe radionice sam kuhanje ručka podigla na novu razinu i okušala se u pripremi čak tri jela u 30 minuta. Glavna nit vodilja u odabiru namirnica i same pripreme bila je jednostavnost i odličan okus, tako da i posjetioci Tjedna dobre hrane požele pripremiti isti ili sličan ručak za svoje najbliže.
Predjelo kojim sam odlučila otvoriti apetit bio je ABC sirni namaz uz malo crvene paprike i svježeg vlasca na slanim krekerima. Osim efektnog izgleda i jednostavne pripreme, ovo predjelo vam omogućuje da u pripremu uključite djecu ili goste te se svi dobro zabavite.
Za glavno jelo sam odlučila spojiti obične namirnice u nešto neobičniju kombinaciju. Tako sam pripremilapiletinu u umaku od naranče s palentom, koju sam obogatila lanenim sjemenkama. Osim što daju zanimljiv izgled palenti, lanene sjemenke poznate su kao supernamirnica. Kombinacija žute palente i narančastog umaka izgleda vrlo privlačno, a osvježavajući okus naranče podiže cijelo jelo na novu razinu.
Šlag na kraju ručka bio je desert – cheesecake u čaši. Zanimljivo je da jedan od najpopularnijih deserta, za koji mnogi pretpostavljaju da ima svoje korijene u New Yorku, zapravo datira iz antičke Grčke. Danas postoji mnogo varijacija ove slastice, pa sam ja odlučila pripremiti cheesecake u čaši bez pečenja i s preljevom od višanja. Ne moram ni napomenuti da je desert nestao u 30 sekundi!
SASTOJCI za 6 osoba
ZA SLANE KREKERE S ABC SIROM
- 200 g ABC sira
- 1 do 2 žličice crvene paprike
- 4 žličice nasjeckanog svježeg vlasca
- 150 g slanih krekera
ZA PILETINU U UMAKU OD NARANČE S PALENTOM
- 600 g pilećih prsa
- 2 naranče
- 1 žlica meda
- Sol
- Papar
- 150 g palente
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 50 g maslaca
ZA CHEESECAKE U ČAŠI
- 100 g ABC sira
- 3 žlice šećera u prahu
- 150 ml slatkog vrhnja
- 1 do 2 žličice limunova soka
- 100 g višanja
- 100 ml vode
- 5 žlica šećera
- 2 žlice škrobnog brašna
- 150 g petit keksa
- 50 g maslaca
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA SLANIH KREKERA S ABC SIROM
-
U zdjelu stavite ABC sir i crvenu papriku te promiješajte žlicom. Po želji možete dodati više ili manje crvene paprike.
Nasjeckajte svježi vlasac.
-
Smjesom sira i crvene paprike napunite jednokratnu vrećicu za ukrašavanje. Krekere rasporedite po pladnju i pomoću vrećice za ukrašavanje nanesite namaz na krekere.
Zalogajčiće lagano posipajte svježim vlascem i ponudite gostima.
PRIPREMA PILETINE U UMAKU OD NARANČE S PALENTOM
-
U 1,5 litru vode dodajte maslac i sol te je zagrijte do vrenja. Lagano dodajte palentu neprestano je miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice. Palentu kuhajte 2 do 3 minute, a zatim je maknite s vatre, dodajte sjemenke lana i promiješajte.
-
Pripremite četvrtasti kalup i obložite ga prozirnom folijom. Smjesu palente i lanenih sjemenki prebacite u kalup i lagano pomoću žlice poravnajte rubove. Ostavite da se hladi.
-
Stavite maslac u tavu i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice veličine 2,5x2,5 cm.
Piletinu pecite 7 do 8 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
-
Dok se piletina peče, u zdjelicu iscijedite 2 naranče i dodajte žlicu meda.
-
Pečenu piletinu posolite i popaprite pa izvadite iz tave. U tu istu tavu ulijte narančin sok i med. Pustite da se umak reducira, a zatim vratite piletinu u umak i maknite s vatre.
PRIPREMA CHEESECAKEA U ČAŠI
-
Petit kekse izmrvite pomoću blendera i dodajte im otopljeni maslac pa sve zajedno pomiješajte.
-
U drugu zdjelu dodajte slatko vrhnje i miksajte tri minute, zatim dodajte ABC sir, šećer u prahu i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
-
Višnje, šećer i vodu stavite u lončić te lagano zagrijavajte na vatri. Kada smjesa zavrije, dodajte dvije žlice škrobnog brašna i promiješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Škrobno brašno dodajte ovisno o tome koliko želite da vam preljev bude gust. Preljev ostavite da se lagano hladi.
-
U čaše (ovim redoslijedom) stavite izmrvljene kekse, kremu od sira (koju za efektniji izgled možete dodati i pomoću vrećice za ukrašavanje) i preljev od višanja.
Pripremljeni desert možete odmah konzumirati.
Barbara Črgar































































