Panna cotta s preljevom od šumskog voća
Panna cotta je klasični talijanski desert koji se odlikuje kremastom teksturom. Odlično se slaže s raznim voćnim preljevima, poput Barbarinog sa šumskim voćem.
PRIČA
Sigurna sam da ste puno puta tražili recept za kremasti desert koji se brzo priprema i zadovoljava sve vaše potrebe za slatkim. Jedan takav kremasti, a opet osvježavajući desert je panna cotta. Ovaj desert je klasik talijanske kuhinje, točnije regije Piedmont, a u doslovnom prijevodu znači "kuhano vrhnje".
Panna cotta je jednostavna za pripremu jer se radi o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu, a ono što je čini pravim užitkom za nepce su raznovrsni preljevi. Ovaj desert možete kombinirati sa svježim voćem, kompotom ili preljevima od šumskog voća, malina, borovnica i sličnog voća.
Za pripremu ovog deserta trebat će vam samo nekoliko sastojaka: slatko vrhnje, mlijeko, šećer, mahuna vanilije i želatina. Upravo je želatina ono što panna cotti daje određenu čvrstoću, dok joj mahuna vanilije daje karakterističnu aromu. Kremu možete obogatiti i čokoladom te tako dobiti sasvim novu dimenziju panna cotte.
Meni je najdraža kombinacije panna cotte s preljevom od šumskog voća čiji vam recept donosim u nastavku.
Sastojci za 4 osobe:
ZA PANNA COTTU
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 100 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)
- 3-4 g želatine u prahu
ZA PRELJEV
- 150 ml vode
- 100 g šećera
- 150 g šumskog voća
- 50 g škrobnog brašna
NAČIN PRIPREME
-
Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke.
Stavite kuhati slatko vrhnje, mlijeko, 3 žlice šećera, mahunu vanilije i sjemenke.
-
Želatinu prelijte s 10 žlica vode i ostavite da bubri 10 minuta.
Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili. -
Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
-
Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili koštica.
Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstatno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice.
-
Prohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve ostavite u hladnjaku oko 5 sati, a najbolje preko noći.
Panna cottu poslužite hladnu.