Panna cotta s preljevom od šumskog voća

  • Barbara Črgar
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Panna cotta je klasični talijanski desert koji se odlikuje kremastom teksturom. Odlično se slaže s raznim voćnim preljevima, poput Barbarinog sa šumskim voćem.

PRIČA

Sigurna sam da ste puno puta tražili recept za kremasti desert koji se brzo priprema i zadovoljava sve vaše potrebe za slatkim. Jedan takav kremasti, a opet osvježavajući desert je panna cotta. Ovaj desert je klasik talijanske kuhinje, točnije regije Piedmont, a u doslovnom prijevodu znači "kuhano vrhnje".

Panna cotta je jednostavna za pripremu jer se radi o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu, a ono što je čini pravim užitkom za nepce su raznovrsni preljevi. Ovaj desert možete kombinirati sa svježim voćem, kompotom ili preljevima od šumskog voća, malina, borovnica i sličnog voća.

Za pripremu ovog deserta trebat će vam samo nekoliko sastojaka: slatko vrhnje, mlijeko, šećer, mahuna vanilije i želatina. Upravo je želatina ono što panna cotti daje određenu čvrstoću, dok joj mahuna vanilije daje karakterističnu aromu. Kremu možete obogatiti i čokoladom te tako dobiti sasvim novu dimenziju panna cotte.

Meni je najdraža kombinacije panna cotte s preljevom od šumskog voća čiji vam recept donosim u nastavku.

Sastojci za 4 osobe:

ZA PANNA COTTU

  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)
  • 3-4 g želatine u prahu

ZA PRELJEV

  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • 150 g šumskog voća
  • 50 g škrobnog brašna

NAČIN PRIPREME

  1. Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke.

    Stavite kuhati slatko vrhnje, mlijeko, 3 žlice šećera, mahunu vanilije i sjemenke.

  2. Želatinu prelijte s 10 žlica vode i ostavite da bubri 10 minuta.


    Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili.

  3. Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.

  4. Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili koštica.

    Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstatno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice.

  5. Prohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve ostavite u hladnjaku oko 5 sati, a najbolje preko noći.

    Panna cottu poslužite hladnu.

AUTOR RECEPTA
Barbara Črgar
Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora. Zato kuha, jede i putuje!

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu