Tri ideje za ukusne punjene batate

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Batat je iznimno zanimljiva namirnica koju možete puniti na stotine načina. Marcela Sambol za vas priprema tri jednostavna punjenja - s tunom, s piletinom i na meksički.

PRIČA

Batat ili slatki krumpir još je uvijek nepoznanica u većini kuhinja na našem području.

Potječe iz tropskih područja Južne Amerike, a ljudi ga upotrebljavaju već 5000 godina. Batat se može peći, pržiti, kuhati i puniti te koristiti u pripremi slastica, njoka i tjestenina.

Iako ga zapadne kulture nazivaju "sweet potato" što znači "slatki krumpir", batat uopće nije krumpir. Jedina sličnost s krumpirom je gomoljkasti oblik. Osim narančastog batata bogatog beta karotenom, postoje još i bijeli i ljubičasti batat.

Batat možete kupiti na tržnicama kod domaćih uzgajivača, a sezona mu počinje u jesen pa će ih sada biti najviše u ponudi. Iako sličan krumpiru, batat ipak nije povoljan kao krumpir. Cijena kilograma batata kreće se između 15 i 20 kuna. Bijeli batat je nešto jeftiniji, a ljubičastog ćete rijetko pronaći kod nas.

Često pripremam batat, uglavnom kao prilog. Preporučujem da ga svakako probate kao pire ili pečen u pećnici uz neku pečenku. S vremenom će batat toliko oduševiti vaše ukućane pa će krumpir pasti u sjenu, obećajem. Moja bolja polovica klasični je krumpiroljubac koji se doslovce zaljubio u batat pa tako kod nas krumpir nikada nije sam.

Ovaj sam put pripremala punjeni batat, i to tri vrste, a sigurna sam da ćete nakon pogleda na ove primjere smisliti barem još tri svoja omiljena punjenja za batat.

Ono što je super kod punjenih batata jest da možete iskoristiti ostatke nekog ručka. Primjerice, ostalo vam je malo bolonjez umaka ili pečene piletine, a možda ste u žurbi pa ćete otvoriti konzervu tune i kombinirati je s malo sira i povrća.

U svom ćete hladnjaku, sigurna sam, uvijek naći sastojke kojima ćete napuniti batat.

Sastojci za 3 osobe:

ZA BATAT

  • 4 srednja batata (1,5 kg)

ZA PUNJENJE S TUNOM

  • karamelizirani luk
  • crne masline bez koštica
  • naribani sir (gouda ili cheddar)
  • malo maslaca

ZA MEKSIČKO PUNJENJE

  • Bolonjez umak ili miješano mljeveno meso na meksički
  • 2 žlice kukuruza šećerca
  • 2 žlice crvenog graha
  • naribani sir (gouda ili cheddar)
  • malo maslaca

ZA PUNJENJE S PILETINOM

  • pečeni pileći file (pola pilećih prsa)
  • 3-4 šampinjona
  • 2 žlice boba ili graška
  • 2 žličice pesto umaka
  • 2 žlice feta sira
  • 6 cherry rajčica

NAČIN PRIPREME

  1. Batate operite pod vodom i obrišite suhom krpom pa posložite na papir za pečenje. Pećnicu zagrijte na 220°C. Batate pecite 45 minuta do sat vremena, ovisno o njihovoj veličini.

    Dok se batati peku, pripremite nadjeve.

  2. Ispecite piletinu na tavi, na malo ulja. Piletinu prethodno narežite na kockice, začinite sa solju i paprom.

    Mljeveno meso pirjajte na luku pa dodajte pelate i začine po želji. Naribajte sir i narežite povrće.

    Luk karamelizirajte tako da što ćete ga propirjati uz povremeno dodavanje vode i vina.

  3. Kada je batat pečen, prepolovite ga na dva dijela pa vilicom zagrebite 'meso'.

    Dodajte malo maslaca i promiješajte koliko možete da batat ostane u kori. Posolite i popaprite po želji.

  4. Slažite punjenja ovim redosljedom:

    Karamelizirani luk + tuna + masline + naribani sir

    Mljeveno meso + grah + kukuruz + naribani sir

    Pesto umak + piletina + šampinjoni + bob + cherry rajčice + izmrvljeni feta sir

  5. Ovako posložene i punjene batate vratite u pećnicu na 180°C i pecite dok se sir ne otopi, ne duže od desetak minuta.

    Uz punjene batate predlažem da poslužite zelenu salatu ili salatu od rikole.

AUTOR RECEPTA
Marcela Sambol
Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja